Όταν αγαπάς τους δικούς σου ανθρώπους και θέλεις να τρώνε σωστά μπαίνεις εκ των πραγμάτων στην κουζίνα. Η μαγειρική είναι κάτι που πρέπει να γίνεται με αγάπη. Kάτι τέτοιο σκέφτηκα και φόρεσα την ποδιά!
Είπα να φτιάξω μια σπιτική , αυθεντική Μακεδονική πίτα για τους αγαπημένους μου και πολύ καλά έκανα μιας και όλοι έγλυφαν τα δάχτυλά τους! Θέλεις να την κάνεις και εσύ;
Ακολούθησε την παρακάτω συνταγή!
Υλικά
Για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι (για μεγάλο ταψί, αν θέλεις μικρό ταψί θα βάλεις μισό κιλό)
Νερό (όσο πάρει μέχρι να γίνει ωραίο το ζυμάρι σου)
λίγο αλάτι
Εγώ έφτιαξα την δύο γεμίσεις και έφτιαξα και τυρόπιτα και πρασόπιτα
Φτιάξε και εσύ ανάμεικτη ή
διάλεξε όποια σου αρέσει περισσότερο!
Για τη γέμιση:
Γέμιση Α
1. Τυρί
2. Ένα αυγό
Γέμιση Β
1. Πράσα
2. Τυρί
3. Ένα αυγό
Βούτυρο λιωμένο & λίγο ηλιέλαιο για το βουτύρωμα της πίτας και του ταψιού.
Εκτέλεση:
Για να φτιάξεις μια λαχταριστή και γεμάτη αγάπη θα χρειαστεί πρώτα να ανοίξεις το δικό σου φύλλο με τον παρακάτω τρόπο. Ανακατεύεις σε ένα μπόλ το αλεύρι, το νερό και το αλάτι. Μέχρι να γίνει ενιαίο μείγμα. Όταν γίνει, το πλάθεις αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσει το ζυμάρι και το δουλεύεις για να γίνει ακόμη καλύτερο. Έπειτα το αφήνεις λίγο να ξεκουραστεί. (Φτιάχνεις ένα ζυμάρι το οποίο κόβεις στη μέση γιατί χρειάζεσαι δύο φύλλα το πάνω και το κάτω μέρος της πίτας)
Αφού το ζυμάρι σου έχει ξεκουραστεί αλευρώνεις και πάλι τον πάγκο σου και το βάζεις επάνω. Ανοίγεις πολύ καλά το φύλλο σου και κάνεις στη μέση ένα κύκλο όπως στην παραπάνω φωτογραφία. Κόβεις ακτινωτά γύρω από τον κύκλο και βουτυρώνεις με το βούτυρο που έχεις ήδη λιώσει. Έπειτα αρχίζεις να βάζεις από επάνω ένα ένα τα ακτινωτά κομμάτια. Αυτός ο τρόπος είναι σαφώς πιο δύσκολος από τον κλασσικό τρόπο παρασκευής σπιτικού φύλλου αλλά είναι πολύ εντυπωσιακότερος και πιο ιδιαίτερος! Ονομάζεται Μακεδονική η πίτα εξαιτίας του τρόπου παρασκευής του ζυμαριού. Ο κύκλος στη μέση με τις ακτίνες συμβολίζει τον Ήλιο της Βεργίνας.
Αφού κάνεις το ίδιο και με τα δύο φύλλα θα καταλήξεις να έχεις και πάλι δύο ζυμαράκια. Άστα να ξεκουραστούν για λίγο και μετά ξανάνοιξέ τα για να κάνεις την πίτα σου. Φτιάξε την γέμιση της πίτας σου απλά και εύκολα. Ανακάτεψε το τυρί με το αυγό και βάλε λίγο αλάτι και πιπέρι. Αν θέλεις να κάνεις χορτόπιτα τσιγάρισε πρώτα τα χόρτα και πρόσθεσέ τα έπειτα στο μείγμα σου. Εγώ τα είχα ήδη τσιγαρισμένα για αυτό τα έβγαλα απευθείας από την κατάψυξη.
Τέλος, άνοιξε τα φύλλα στο ταψί και βάλε μέσα την γέμιση!
Άφησε να ψηθεί στους 180 βαθμούς του Κελσίου για μια ώρα. Αν είναι σε μικρότερο ταψί θέλει λιγότερη ώρα.Πρώτα προθέρμανε τον φούρνο σου.
Ελπίζω να σου άρεσε!